Žena za sva vremena

Zadnjih para dana kroz ruke su mi prošla par izdanja časopisa “Svijet” iz 20ih godina prošlog stoljeća. Ono što mi je posebno zaokupilo pažnju su reklame i tadašnje poimanje žene.

Uz to što je žena primarno domaćica, ona je i uvijek njegovana, dotjerana i besprijekorna izgleda. Ono što se meni najviše sviđa, promatrano s vremenskim odmakom, je to što je prije svega dama.

Kao majka djevojčice, ne mogu a da se ne zapitam koliko se viđenje i uloga žene promijenila. Da li prelagano zaboravljamo borbu koju su vodile naše prethodnice, da bi izborile prava koja imamo danas? Da li prelagano ta prava odbacujemo, često ih nazivajući teretom koji od nas traži samo više, uspješnije, bolje i ljepše? Ono što često zaboravljamo je da imamo mogućnost izbora. Na nama je da izaberemo želimo li se školovati, što želimo studirati, želimo li raditi ili biti kućanice, želimo li se udati i želimo li roditi. Ne tako davno, naše bake i prabake nisu imale tu mogućnost. Danas pak, veliki je izazov pomiriti i uskladiti sve te uloge. Većina nas, barem na ovim prostorima, primorana je raditi iz egzistencijalnih razloga, a uz to se još često od žene očekuje da bude kućanica, vrsna kuharica, ljubazna domaćica i njegovana ljepotica. Jer kakva je to žena koja ne drži do sebe? Ubacimo li u tu jednadžbu i majčinstvo i brigu o djeci, dolazimo do rješenja da je žena jednom riječi-čarobnica. Jer samo čarobnica sve te uloge može uspješno odigrati u samo 24 kratka sata.

Kao majka pitam se što želim naučiti svoju kćer i što joj želim prenijeti? Kao i većina roditelja želim podići sretno dijete. Želim ju podići u samosvjesnu, samouvjerenu osobu, svjesnu svih mogućnosti koje ima kao žena. I ono najvažnije, da zna da ima mogućnost izbora na koji način će se ostvariti i izraziti. Meni kao majci bitno je naučiti ju da se vidi kao ženu koja uz svoje talente, trud i rad može postići mnogo. Da uspjehom smatra svako dobro djelo, svaki osmijeh koji stvori na nečijem licu, lijepo ophođenje prema starijima i nemoćnima.Da joj debljina bedara, veličina grudi, usnica ili nosa ne budu mjerila uspjeha i ljepote. Da zna da i kao dama može biti privlačna i intrigantna, baš poput svih onih oskudno odjevenih mladih djevojaka kojima nas bombardiraju sa svih strana, ja bih rekla čak i više…

M

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s